Mimosa feest in de Côte d’Azur

ENGELS - 4 en 5 februari 2017 in Sainte-Maxime 

In Zuid-Frankrijk worden jaarlijks allerlei activiteiten georganiseerd rond de prachtige uitbundige Mimosa bloem die zo weelderig groeit en bloeit in Zuid-Frankrijk. In de maanden februari, maart kunt u hier volop van genieten en plukken! 

Wil je volop genieten van mimosa dan is het rijden van de Mimosaroute (la route du Mimosa) een aanrader. Deze route heeft een totale lengte van 130 km en loopt van het leuke plaatsje Bormes-les-Mimosas naar Grasse. 

Iedere stad en ieder dorp langs de route organiseert in het seizoen festivals en evenementen met als hoogtepunt het Mimosafestival in de hoofdstad van de mimosa, Mandelieu-la-Napoule. Van 15 tot 22 februari 2017, wordt het hier weer feest! En in Sainte-Maxime wordt het Mimosa feest gevierd op 4 en 5 februari 2017

De mimosaroute voert je langs plaatsen zowel in de Var als in de Alpes Maritimes. Je rijdt van Bormes-les-Mimosa, via Le Rayol Canadel Sur Mer, Saint-Raphaël, Mandelelieu-la-Napoule, Tanneron en Pégomas naar Grasse, het eindpunt van de route.

Hoewel de mimosa nu veelvuldig aan de Côte d’Azur groeit en bloeit komt dit gele bloemetje er niet vandaan! In het midden van de 19e eeuw werd, tijdens een van de reizen van Captain Cook, de mimosa meegenomen vanuit Australië. De bloem werd in tuinen geplant van Engelsen die hun winters aan de Côte d’ Azur doorbrachten. Daarna hebben de kleine gele ‘winterzonnetjes’ , zo wordt de mimosa door de inwoners van Zuid-Frankrijk genoemd, in het wild over de heuvels in de hele Zuid-Franse regio verspreid.

Met vers geplukte mimosa worden ieder jaar tientallen praalwagens volgens een bepaald thema versierd. Er wordt meer dan 10 ton bloemen gebruikt om alle praalwagens te versieren. Kleurrijke balletten en vrolijke klanken van fanfares maken de parade compleet. En de afsluitende ‘bataille des fleurs’ natuurlijk, waarbij handenvol mimosa het publiek in worden geworpen. 

Een absolute aanrader om in de maanden februari en maart in de Côte d’Azur te zijn! 

Kijk naar onze accommodaties van Hameau des Claudins in Plan de la Tour met ook zijn eigen Mimosa feest.